Balinees koken en offermandjes

Heb je altijd wel eens echt Balinees willen leren koken maar vind je die grote groepen maar niks? Zou je zelf wel eens zo`n offer mandje willen maken? Een schooltje bezoeken en een privé offerceremonie in de familie tempel willen bezoeken?

Dan is de dagtrip “koken en offer mandjes echt iets voor jouw ! Tijdens deze dag ga je een dag meemaken uit het leven van een authentiek Balinese familie.

Pasar

Vroeg in de ochtend haalt Daniel je op bij je hotel om op de lokale markt (Pasar) inkopen te gaan doen voor de kookles. Tussen de lokale bevolking zoek je samen naar de juiste ingrediënten. Alles vers natuurlijk ! Hierna rijd je naar het huis van Daniel waar je kennis maakt met Made, de vrouw van Daniel. Ze is een beetje verlegen in het begin maar zooo gastvrij en vriendelijk ! Samen met haar ga je twee of drie gerechten maken in haar keuken. Niet te veel want anders ben je het aan het einde van de dag toch allemaal weer vergeten. Samen maken jullie bijvoorbeeld de echte Balinese saté met vers gemaakte pindasaus, en overheerlijke nasi. Leer je liever een hele goede kip curry te maken of een vegetarische Gado Gado ? Alles is mogelijk en aan het einde van de dag  kan je thuis in “Belanda“ al je vrienden verrassen met Indonesisch eten zoals het echt moet smaken ! Vanzelfsprekend ga je met het gezin van de zelfgemaakte maaltijd genieten.

Bbq…het blijft een mannending 😉

Nasi Campur

Na, of vlak voor de lunch ga je samen met Daniel een lokale Balinese school bezoeken. Vaak in een dorpje waar nauwelijks toeristen komen dus je bent een echte bezienswaardigheid. Je mag een kijkje nemen in de klas, op het schoolplein en je krijgt uitleg van de juf. De kinderen staan in de rij om een woordje Engels met je te oefenen ! Ben je toevallig bij het schooltje van Repa of Putu, de twee kinderen van Daniel, dan kunnen die gelijk meerijden naar huis.

Putu, Repa en vriendjes

Thuis aangekomen heeft Made al de voorbereidingen getroffen voor het maken van de echte Balinese offer mandjes.(Canang Sari) Samen met haar ga je aan de slag om met de fleurigste bloemen en mooiste grassen een aantal mandjes te maken.

De Balinezen gebruiken deze om drie keer per dag een offer te brengen aan hun god. Het is een ritueel, om terug te geven aan de goden, wat jij eerder van hen kreeg.Het is niet gebaseerd op angst, maar op dankbaarheid voor het leven. Offeren brengt welvaart en een goede gezondheid voor je familie. Het is een plicht en een eer tegelijk.

Samen met de kinderen ga je de trap op naar het dak van het huis waar de familie tempel zich bevind.De kinderen gaan voor in het mooie offer ritueel en je wordt van harte uitgenodigd mee te doen en foto`s te maken. Echt een belevenis die je niet snel zal vergeten.

Na samen met het gezin  wat gedronken te hebben kan je als je dat wilt nog even relaxen of je even opfrissen in de badkamer. Inmiddels is de avond in aantocht en brengt Daniel je weer terug naar je hotel

Als je op deze dag ook nog een priester wilt bezoeken voor bijvoorbeeld een reinigings ritueel dat kan dat natuurlijk ook. geef dit gewoon aan bij Daniel

De kosten voor deze dag zijn 50,00 p.p. Inclusief vervoer en lunch. Minimaal 2 personen en maximaal 6 personen. Bij 3 personen wordt de prijs 45,00 p.p.  Bij 4 personen wordt de prijs 40,00 p.p (Inclusief vervoer, aankoop ingrediënten, koffie/thee en gift voor het schooltje)

Duur : 08:00 – 16:00